Turgut Özal Bulvarı No:293 Merkez/Batman0 488 214 70 77

Blog

Mevsimsel geçiş döneminde hastalıklar artabilir

Mevsim geçişlerinin yaşandığı bu günlerde oluşabilecek hastalıklara dikkat çeken Uz. Dr. Esen Tiğiz, hastalıklardan korunmak için önemli tavsiyelerde bulundu.

Mevsim değişikliklerinin başladığı bugünlerde, solunum yolu enfeksiyonları, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların artacağına değinen Tiğiz, hastalıkların mevsimsel geçişlerin kırılgan havasından kaynaklandığını belirtti.

“GRİP, SOĞUK ALGINLIĞI GELİYOR”

Solunum yolu enfeksiyonlarının artacağına dikkat çeken Tiğiz, “Daima mevsimsel geçişlerde bazı hastalıklarda artışlar olur. Özellikle solunum yollarında bakteriyel olabilir ama çoğu zaman viraldir.  Grip, soğuk algınlığı, akciğeri etkileyebilecek bronşit gibi hastalıklarda artış olur. Bu her zaman yaşanabilir bir durumdur. Bizim en fazla gördüğümüz griptir. Biz kliniksen olarak gribin etkeni konusunda araştırma yapmayız. Semptomlara yönelik tedavi ederiz. Ama özellikle pandemi döneminden sonra covid virüsünde sürekli varyantın yenilenmesi ile beraber soğuk algınlığının en önemli etkenleri arasında covid var. Bunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Fakat eskisi gibi promiyel yapması, etkili olması söz konusu değil. Halk arasında korkacak bir şey değil.” ifadelerini kullandı.

“SOĞUK ALGINLIĞINDA, GRİPTE HEKİM TAVSİYESİ OLMADAN ANTİBYOTİK KULLANMAK YANLIŞ”

Yanlış ilaç kullanımının iyileştirmekten ziyade durumu kötüleştirebileceğini belirten Tiğiz, “Özellikle gribal hastalıklarda antibyotik kullanımı yanlış. Bazen hastalar hekimleri antibyotik konusunda zorluyorlar. Soğuk algınlığı dediğimiz akut farenjit etkeni virüstür. Hastaların antibyotik kullanması anlamsız. Bazı ilaçlarıda bazı hasta gruplarının kullanması uygun olmaz. Antigribal ilaçlar hipertansyonu olan, ileri yaş grubunda olan kişiler için risk teşkil edebilir. Kalbinde darlık varsa krizleri tetikleyebilir. O yüzden hekim önerisi olmadan ilaç kullanmak doğru değil.” şeklinde konuştu.

“SOĞUK ALGINLIĞI VE GRİBİN FAKLI BELİRTİLERİ VAR

Artan solunum yolu hastalıklarının farklı belirtileri olacağını aktaran Tiğiz, “Soğuk algınlığı genelde boğazda ağrı ile başlar sonra burun akıntısı ön plana geçer. Gripte ise yaygın vücut ağrısı ve burun akıntısı ön plandadır. Hafif ateşte olur kırgınlık daha belirgindir grip hastalığında. Soğuk algınlığında kırgınlık daha az olur. Boğaz ağrısı ve burun akıntısı daha ön plandadır.”

“GENÇLER HASTALIKLARI HAFİF ATLATABİLİR”

Bağışıklık konusunda gençlerin daha erken atlatabileceğini söyleyen Tiğiz, “Soğuk algınlığı döneminde gençler çok erken atlatırlar. Genelde hastalık ilk haftasında spontane düzelir. Yani kendiliğinden düzelir. O an semptom varsa mesela burun tıkalıysa burun açıcı ilaçlar, vücut ağrısı varsa vücut ağrısı azaltıcı ilaçlar kullanılabilir. Fakat ileri yaşlarda risk olduğu için hekime gitmelerinde fayda var.”

“BU HASTALIKLAR HAFİFE ALINMAMALI”

Hastalıklar bazı sınıflarda daha fazla tahribata neden olabilir diyen Tiğiz, “Bu hastalıkların en çok etkileyebileceği grup ileri yaş grubudur genelde. Astımı olan, kronik akciğer hastalığı olan, KOAH gibi. Tabi gribal enfeksiyonları komplikasyonları var. Zatüre yapabilir, sinüzite yol açabilir, akciğer iltihabına neden olabilir, menenjite yol açabilir o yüzden dikkatli olmak lazım. Tabi bağışıklık sistemimizin güçlü olması lazım. Vücudumuzda bulunan vitamin, minerallerin yeterli miktarda olması gerekir. Vücudun yeterli miktarda vitamin ve minerallerin karşılanması için mevsimsel meyveleri tüketebilirler.” dedi. 

Share this post

Bir cevap yazın